Hvordan bør du spare?

De vanligste måtene å spare på er banksparing, nedbetaling av boliglån og sparing i fond. Hva bør du velge?

Det er viktig å kunne litt om sparing så du sparer på en smart måte som passer dine behov. Se hvor mye du bør spare med vår sparekalkulator. Boligsparing for unge (BSU) er den mest lukrative spareformen for deg under 34 år, se egen artikkel om dette. La oss si at du har planer om å kjøpe bil når du får førerkortet. Uten noe sparing kan du i beste fall låne hele kjøpesummen til en høy rente, i verste fall får du ikke lån fordi du ikke har høy nok inntekt til å betale renter og avdrag. Jo mer du låner, jo dyrere blir bilholdet. Eller for å snu på det; det er fornuftig å spare mest mulig før du kjøper slik at lånebehovet og dermed også lånerentene, blir lavere. En tilleggsfordel med mye egenkapital ved for eksempel et bilkjøp er at du har bedre muligheter til å betale ned på lånet slik at bilverdien – som jo faller mye – ikke blir lavere enn det du har i lån på bilen. Prøv også sparekalkulatoren.

Den enkle måten

Hvordan skal du så plassere sparepengene? Det enkleste er selvsagt bankinnskudd. Det gir en forutsigbar og sikker rente (avkastning), om ikke så veldig høy. Dessuten har du pengene tilgjengelig når du måtte ønske det. Dersom du har lån, kan det å nedbetale ekstra på denne også ses på som sparing. Renten du oppnår er i så fall lånerenten.

Den avanserte måten

Ønsker du en høyere avkastning enn bankrenten, kan for eksempel et aksjefond være en mulighet. Aksjefond innebærer at du og flere andres sparepenger samles sammen av et fondsselskap og plasseres i et utvalg enkeltaksjer. Som du vet kan aksjer svinge mye i verdi fra dag til dag. Derfor kan du også risikere at aksjefondet faktisk faller i verdi. Men aksjene kan også stige slik at du får en høyere avkastning enn bankrenten. Basert på historisk erfaring, gir aksjemarkedet over tid en høyere avkastning enn bankrenten. Men siden aksjekursene også kan falle, bør du ikke plassere penger i aksjefond dersom du trenger dem om relativt kort tid. Hva som er smart for deg, bør du diskutere med noen som kan mer om dette, for eksempel en av rådgiverne i banken.