Netthandel og nettvett

Bruk kredittkort når du netthandler, så blir ikke kontoen din tappet direkte ved svindel.

De fleste bankkort som gis til personer over 18 år, kan brukes til å handle på internett.

Bruk av kredittkort

 • Banken/kortselskapet er medansvarlig for eventuelle krav du får mot selgeren på grunnlag av kjøpet Dette betyr for eksempel at du kan rette et krav mot kortselskapet dersom varen har en mangel som gir deg krav på prisavslag, men butikken ikke oppfyller sin forpliktelse til å gi deg prisavslaget.
 • Kortselskapet kan få et medansvar hvis du får problemer med nettbutikken. De internasjonale kortselskapene Visa og MasterCard har også etablert en ordning for debetkort der de lover å dekke tapet ditt dersom varen ikke skulle bli levert. Det er ofte satt frister for når du må rette slike krav mot kortselskapet. Ta direkte kontakt med banken/kortselskapet.
 • Husk at du alltid bør forsøke å betale hele det skyldige beløpet ved første forfall. Da hindrer du at det påløper renter når du betaler med kredittkort.

Nyttige kalkulatorer

BankAxess og BankID

 • BankAxess er et betalingssystem som en del norske nettbutikker benytter.
 • Ønsker du å betale med BankAxess, må du ha inngått en avtale med banken din om dette.
 • Du må dessuten ha en BankID som er en elektronisk identifikasjon som blant annet benyttes til å bekrefte betalinger med kreditt- og betalingskort. BankID-signaturen din er juridisk bindende og like gyldig som en underskrift.

Er nettbutikken trygg?

Stort sett er det trygt å handle med kort på internett, men du bør alltid tenke deg om før du handler i ukjente nettbutikker. Noen tommelfingerregler:

 • Google – sjekk om andre har hatt dårlige erfaringer med butikken. Finner du ikke butikken omtalt noe sted, er det grunn til å være skeptisk. Bruk kritisk sans!
 • Sjekk om nettsidene har ordentlig kontaktinformasjon. Hvis butikken bare har et elektronisk kontaktskjema uten andre kontaktmuligheter, tyder det ofte på at de helst ikke vil ha kontakt med deg etter at du har kjøpt noe der.
 • Er tilbudet for godt til å være sant? Da er det som oftest nettopp dét. Særlig hvis kjente merkevarer selges til unaturlig lave priser, kan det dreie seg om piratvarer eller ren svindel.
 • Er butikken i utlandet? Da kan det kan gjelde andre regler om for eksempel angrerett. Du kan også måtte komme til å betale avgifter og toll for å få mottatt pakken i Norge. Du kan beregne toll og avgifter ved å bruke Tollvesenets importkalkulator.
 • Overfør aldri penger direkte til selgers konto på forskudd. Da kan du risikere å stå uten både varer og penger.
 • Mer informasjon får du fra Forbrukerombudet: Ikke la deg lure ved netthandel.