Hva vil det si å bli myndig?

Fra 18 år kan du bestemme det meste selv. Med du får også ansvar.

Når du er myndig vil alle avtaler du inngår være bindende. Hvis du ikke holder avtalene, kan det få økonomiske konsekvenser. Også muntlige avtaler og avtaler inngått på nett eller via mobiltelefonen kan medføre forpliktelser for deg.

Kundeforhold i bank

Når du etablerer kundeforhold til en bank plikter den å gi deg all nødvendig informasjon om de produkter du vil inngå avtale om.

 • Informasjonen skal være skriftlig og gitt på en slik måte at du kan oppbevare den, enten på papir eller lagre den på pc eller lignende.
 • Bruk god tid til å sette deg inn i avtalen. Ikke vær redd for å spørre banken.
 • Banken har plikt til å gi deg omfattende informasjon før du inngår en låneavtale, blant annet en forklaring slik at du er i stand til å vurdere om det foreslåtte lånet passer til ditt behov og din økonomiske situasjon.

Angrerett

 • Normalt kan du ikke ombestemme deg hvis du har inngått en avtale. For langsiktige avtaler, for eksempel en mobiltelefoniavtale, må du undersøke hvor lenge den vil gjelde, hvor lenge du må betale og eventuelt muligheten for å si opp avtalen.
 • For en del avtaler har du imidlertid angrerett. Dette gjelder avtaler inngått på nettet, ved telefonsalg eller ved stands.

Kunde i banken før du fylte 18 år?

 • Ble du kunde i banken før du fylte 18 år? Avtalene dine gjelder også etter at du er blitt myndig.
 • De fleste banker inviterer sine kunder til en samtale når de blir 18 år. Har ikke banken gjort det, kan du selv kontakte banken for å få oversikt over kontoene dine, hvilke betingelser som gjelder for dem osv.
 • Hadde du tidligere et betalingskort for ungdom, vil du normalt kunne få et kort med flere bruksmuligheter når du blir myndig. Med økte bruksmuligheter er det også økt risiko for misbruk. Be om informasjon om dette, samt hvilke rettigheter og plikter du har hvis noe skulle gå galt.

Et godt råd

 • Ikke ta opp dyre lån eller avtale betalingsutsettelser for vanlig forbruk og anskaffelse av forbruksgjenstander.
 • Med mange smålån er det lett å miste oversikten eller undervurdere hvor dyre disse lånene egentlig er.
 • Tenk også på at du må betale tilbake lånene selv om du skulle bli syk eller arbeidsledig.